Uwtrouwvideograaf.nl
48 gasten, 0 leden

Top posters

8674 Berichten
5795 Berichten
5218 Berichten
4904 Berichten
4406 Berichten
3671 Berichten
3272 Berichten
2451 Berichten
 • Totaal aantal leden: 13366
 • Nieuwste lid: Aart1975
 • Totaal aantal berichten: 243073
 • Totaal aantal topics: 29710
 • Online vandaag: 73

Auteur Topic: Scart to hdmi  (gelezen 274 keer)

28/07/2023 om 13:28
gelezen 274 keer

robbyscot

 • *
 • Information
 • Newbie
 • Berichten: 14
  • Bekijk profiel
Scart to hdmi
« Gepost op: 28/07/2023 om 13:28 »
 
Hallo iedereen,
Ik weet dat je dit op het net makkelijk kunt vinden, maar wil toch even jullie mening over een omzetter van scart naar hdmi.
Welke is volgens jullie een goede koop? De goedkopere of de duurdere? Er bestaan er in alle maten en gewichten bij manier van spreken.

Ik heb nog een ganse hoop VHS films liggen die ik lange tijd geleden opgenomen heb met een video camera, een Panasonic M7. Nu wil ik deze graag op DVD en op PC overzetten.

Bestaat er ook een programma om de kwaliteit te verbeteren van deze films?

Nog even bij vermelden dat ik sommige films bewerkt heb en geluid bijgeplaatst heb met een Panasonic mengpaneel en tekstgenerator.
Deze zijn opgenomen op een verschillend spoor van de geluidsopname.
Kan ik beide sporen opnemen of gaat dit enkel maar met mono opnamen?
Nog een fijn weekend allen.

28/07/2023 om 20:56
Reactie #1

Studio Brandaris

 • *****
 • Information
 • Hero Member
 • Berichten: 1368
  • Bekijk profiel
Re: Scart to hdmi
« Reactie #1 Gepost op: 28/07/2023 om 20:56 »
 
Meestal met elektronica is goedkoop duurkoop. Het zou mooi zijn als je een paar apparaten die je wilt aanschaffen doorgeeft, want ik weet niet precies wat je wilt doen met wat voor apparaat.
Als je vanaf analoog naar digitaal wil, heb je een converter nodig. Vroeger had je hierin een groter aanbod, zoals de Canopus ADVC 110, maar die zijn alleen nog tweedehands te krijgen en meestal voor nog steeds een behoorlijke prijs. Die geven een perfecte omzetting en ook het geluid blijft goed synchroon. Nu nog te koop is een set van Magix, de Videosaver, maar daar heb ik geen ervaring mee. Ik raad je in ieder geval om geen goedkoop materiaal aan te schaffen. Meestal is het resultaat daarmee niet zo goed. Waarom wil je het op DVD zetten? Dan wordt je bestand naar ik meen zo'n drie keer kleiner gecomprimeerd tenzij je het op blue ray dvd zet.
Bij opslaan op een externe HD of een stick blijf je de volle resolutie houden. Je kan op internet zoeken naar een Canopus, maar een tweedehands videocamera zoals de Panasonic NV-GS400 werkt ook perfect. Wel heb je dan een firewire ingang op je computer of laptop nodig. Je kan het werk ook uitbesteden. Dan ben je zo'n € 6 -10 kwijt per videotape.
Als je geluid gewoon op de videotape staat, moet volgens mij het geluid geen probleem geven. Ik heb in de loop der jaren heel veel videotapes gedigitaliseerd. Om ze op te knappen heb je een goed montageprogramma nodig. Daarbij zijn er plug-ins zoals Neat Video waarmee je ruis uit je film kan halen enz.

14/08/2023 om 10:44
Reactie #2

Jan-Willem

 • *****
 • Information
 • Hero Member
 • Berichten: 771
  • Bekijk profiel
Re: Scart to hdmi
« Reactie #2 Gepost op: 14/08/2023 om 10:44 »
 
Dat was met 3 kg een gewichtig apparaat! Ongeveer Sony FX6 afmetingen heden ten dage.

De Canopus ADVC 110 is een veelgenoemde oplossing om dit kunstje te doen. Sommige digitale tape camera's (Sony) kunnen het ook.

De Canopus heeft een Firewire uitgang. Op een Mac gebruik je dan een serie van
- FW400 naar FW800 kabel
- FW800 naar thunderbolt 2
- thunderbolt 2 naar thunderbolt 3 adapter.
Of je zoekt een oude Mac met een firewire ingang.

Firewire op Windows kan ook maar is vaak wel gedoe. Er is een heel museum aan postings op dit forum hierover.

4:3 analoge PAL video wordt doorgaans gedigitaliseerd naar een resolutie van 720 bij 576. De werkelijke resolutie van VHS ligt echter heel veel lager: VHS is typisch 230 lijnen. De kleurresolutie ligt lager dan die van de helderheid, reden waarom de kleur soms een vorm lijkt te overstijgen. Als echte resolutie wordt wel genoemd 335×576 pixels voor de helderheid, maar daar kun je over twisten.
Kleuren. Deze werden in 2 - niet 3 - signalen vastgelegd. Groen werd door een berekening uit de andere signalen afgeleid, waardoor groen meer ruis bevat. Het is de techniek van die tijd.

Deze achtergrond om duidelijk te maken dat er grote beperkingen zijn in wat je voor je hebt liggen ten opzichte van wat we vandaag gewend zijn.
- digitaliseer in hoge kwaliteit. Niet naar DVD, maar bijvoorbeeld naar een codec als ProRes.
- exporteer aan het einde van ProRes naar andere codecs, zoals bijvoorbeeld DVD
- hou je in met correcties. Wat er niet in zit kun je er niet uithalen.
- iedereen snapt dat dit beelden zijn uit de tachtiger, negentiger jaren. Hou het liever authentiek dan een tot mislukken gedoemde poging naar digitale perfectie. Het VHS gevoel mag er gewoon blijven.

Denoising. Analoge video noise is anders dan digitale. Digitale noise is namelijk altijd precies een pixel, analoge niet. Opletten wat je doet met zo'n filter. Als je overcorrigeert wordt het beeld te clean, krijgt artefacten en voelt kunstmatig. Er valt wellicht wat te winnen, Resolve, Final Cut Pro X en Premiere Pro hebben goede denoisers. Neatvideo is ook een goede. Maar ik weet niet hoe ze het doen op analoog materiaal. Misschien bestaan er aparte filters voor analoog.
Scherpte. Het is verleidelijk, maar wellicht niet doen. Wat op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt valt vaak daarna tegen.
Contrast. Het materiaal is zacht, met een kleine dynamiek tussen wit en zwart. Zo laten. 

Pagina opgebouwd in 0.077 seconden met 25 queries.