[color:#FF0000]Test Sony videocamera HDR-FX1000E[/color]
Eerste indruk
Als je de camera voor de eerste keer uit de doos tilt, valt op, dat hij toch weer zwaarder is dan de VX2000/2100. En dat, terwijl er in dit ontwerp meer kunststof delen zijn toegepast, waar dat bij de VX2000/2100 magnesium was. Toch voelt de camera zeer solide aan.
Sony is qua vormgeving niet van zijn (VX2000-) geloof afgevallen. De draaghandel heeft ook veel volgers gevonden.
Het gevoel van herkenning treedt wéér op, als we door de handleiding bladeren. Dat zou er toe kunnen leiden, dat je sommige hoofdstukken overslaat, omdat je denkt, dat je dat al weet. Maar pas op! Sommige functies, die in vorige camcorders van Sony al aanwezig waren, zijn hier meer uitgebreid.
Opmerkelijke mogelijkheden van de camera
1. Zoombereik
De camera heeft een zoombereik van 20x. In de (16:9) HDV modus is deze van 29,5 tot 590 (volgens de normen van een 35mm kleinbeeldcamera). In de maximale groothoek worden details in het landschap zover verkleind, dat zij op tv in miniatuur verschijnen. Het is dus zinnig om het eind van de groothoek onder die omstandigheden te vermeiden. Vertekening van verticale lijnen in de hoeken is niet of nauwelijks waarneembaar en dat is opmerkelijk voor een dergelijke groothoek.
2. Steadyshot
De Steadyshot heeft (naast de ” uit” stand) vier standen: Hard, Zacht, Standaard en Groothoek (voor een additionele Groothoeklens).
3. Autofocus Hulp
Als je de “Autofocus Hulp” aan hebt gezet, kan je desgewenst met de zoomring scherpstellen, ook als de camera op Autofocus staat.
4. Beeldzoeker plus LCD actief
De FX1000 heeft de mogelijkheid om naast het LCD, ook de beeldzoeker het beeld weer te laten geven. Handig, als je toch wat nauwkeuriger wilt scherpstellen.
5. SloMotion
w De camera heeft de mogelijkheid om beelden in slow motion op te nemen. Bij deze instelling kan je er voor kiezen om het opslaan van de opname aan te laten vangen: a) starten 6 seconden voor het indrukken van de Record knop, b) tegelijk met het indrukken van de knop of c) in het midden van de opname, die telkens 6 seconden duurt.
6. Een tijger opnemen?
Er is een instelling, waarbij de camera zichzelf in de Opname stand zet, bij het waarnemen van geluid van een (instelbaar) niveau. Leuk voor het opnemen van die tijger! Deze instelling heet Trigger.
7. Assign knoppen
Er zijn 6 knoppen, waar je een functie van persoonlijke voorkeur aan kan toekennen. Dit zijn de Assign knoppen. Drie van die zes knoppen hebben al een voorkeuze -Zebra, AE shift en Rec Review-, maar die zijn te wijzigen.
8. Snelstart voor opname
Het komt wel eens voor, dat je net te laat bent met het indrukken van de opname knop. Vooral een camera met een DV tape heeft dit nadeel. Wie hier vaak last van heeft kan nu kiezen voor het instellen van de mogelijkheid “Snel Opnemen”.
9. Batterijen
Naar ik zelf heb vast kunnen stellen, passen de Sony batterijen van de VX2000 probleemloos in de FX1000. Maar ik moet er bij vertellen, dat ik ergens gelezen heb, dat batterijen, die niet door Sony geleverd zijn (ook die toch wel degelijk het Sony merk dragen) door de camera geweigerd worden.
10. Beeldinstellingen voor specifieke doeleinden
De camera heeft de mogelijkheid om zes Picture Profiles in te stellen. Vier daarvan zijn van fabriekswege al ingericht, maar ook deze laten zich aanpassen.
11. Low light
Anderen vóór mij stelden al vast, dat de FX1000 op het vlak van opname bij weinig licht de opvolger zou zijn van de legendarische Sony VX2100. En ik moet toegeven, dat het echt prachtig is. En alsof het allemaal niet op kan, kan je met de FX1000 dan ook nog op een paar knoppies drukken om het nog feeërieker te maken. Spelen met de Iris en de Gain doet een heel boek voor je open.
12. Shot Transition
Je kan de camera zodanig instellen, dat hij na een eerste scene op een gespecificeerde manier over gaat in de volgende scene. Deze instellingen kan je eveneens opslaan als Picture Profile.
Een paar kleine vlekjes
1. Analoog in
Is er dan niets, dat minder is aan de FX1000? Jawel, er zit geen analoge ingang meer op. Dus is het beter om de VX2100 nog maar niet te verkopen.
2. Het keuzewieltje
Als je in het menu wilt werken, druk je eerst op de menuknop. Daarna moet je een keuze maken. Dat gaat door het verdraaien van een wieltje dat naast de menuknop zit. Je keuze vastleggen doe je door hetzelfde wieltje in te drukken. Dat vergt wel wat oefening, want als je het wilt draaien, druk je hem vaak per ongeluk in . . .
Al met al een legendarische camera. Dat zal ook de geschiedenis wel aangeven.
26 januari 2009
Ome Jo