Uwtrouwvideograaf.nl
32 gasten, 0 leden

Top posters

8674 Berichten
5795 Berichten
5218 Berichten
4898 Berichten
4406 Berichten
3668 Berichten
3238 Berichten
2507 Berichten
  • Totaal aantal leden: 13358
  • Nieuwste lid: JVDVORST
  • Totaal aantal berichten: 242728
  • Totaal aantal topics: 29660
  • Online vandaag: 190

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Jan-Willem

Pagina's: [1] 2 »
1
Nieuws / 48 Hour Filmproject 2023
« Gepost op: 20/01/2023 om 13:35 »
Het 48 Hour Filmproject is een evenement waarbij je in een weekend met een team een korte film maakt. Alle films worden in een bioscoop vertoond. Voor ieder weekend zijn gunstige verhuurcondities geregeld.

Het 48 Hour filmproject wordt gehouden jaarlijks in meer dan 150 steden wereldwijd. De winnaar van een stad gaat door naar het festival Filmapalooza in de VS en de uiteindelijke wereldwijde winnaars worden vertoond op het festival van Cannes.

Je kunt zelf een team formeren, of eerst aansluiten bij een ander team. Dat kan in verschillende rollen (camera, editor, sound, color grading, regie etc). Er zijn teams op beginnersniveau en meer professionele teams. Iedere stad heeft tussen de 20 en 30 teams. Teams variëren doorgaans van 4 tot 30 personen.

De data in 2023 in Nederland zijn nu bekend:
Arnhem 28 - 30 april,  https://www.facebook.com/groups/184661784901771/
Utrecht 16 - 18 juni, https://www.facebook.com/groups/48HourUtrecht/
Rotterdam 19 - 21 aug, https://www.facebook.com/groups/48HourRotterdam/
Eindhoven 18 - 20 nov, https://www.facebook.com/groups/48houreindhoven/
Groningen nnb, https://www.facebook.com/groups/918400911508168/

Algemene informatie: https://www.48hourfilm.com/newbie

2
Adobe Premiere (Pro) (Elem) / Lettertypes en Adobe (Mac)
« Gepost op: 20/06/2021 om 17:03 »
Fonts die je gebruikt vanuit het Creative Cloud abonnement kennen enkele risico's:
- ze kunnen op een later moment niet meer beschikbaar zijn in CC
- als je ooit afscheid neemt van CC dan kun je ze niet meer gebruiken, ook niet in andere applicaties.
- in sommige niet Adobe applicaties kan het een probleem zijn om de fonts te gebruiken.
- De fonts zijn niet zichtbaar in de Lettertypecatalogus op je Apple, omdat Adobe zich wat eigenwijs gedraagt.

Ik ben gewend om alle materiaal bij een project in een back up te bewaren en dat geldt dus ook voor de fonts. Dus: meehhhhhh.

De oplossing voor een Apple:
Adobe fonts staan in de map:
/Users/[username]/Library/Application Support/Adobe/CoreSync/plugins/livetype/.r
Gebruik cmd+shift+ punt om de inhoud van de map zichtbaar te maken.

- Kopieer de fonts naar een andere map.
- Open een terminal en gebruik cd om naar de map te gaan waar je je fonts heen gekopieerd hebt.
Wanneer je de juiste map hebt gekozen dan:
- Voer deze regel uit in de terminal:
find . -name '.*.otf' -print0 | while read -d  $'\\0'$ file; do short_file=${file:3}; echo $short_file; mv "$file" "$short_file"; done; chflags nohidden  *.otf;

Wat gebeurt hier:
De bestandsnamen beginnen met een punt. Die wordt verwijderd. Bestandsnamen die beginnen met een punt zijn 'hidden' in Linux, dat willen we niet.
De hidden vlag wordt ook verwijderd.

- selecteer alle bestanden (cmd+a) en dubbelklik een bestand om de fonts aan de Lettertypecatalogus toe te voegen.

Daarna kun je de fonts systeembreed overal gebruiken en een back up aanhouden bij je projecten.

3
Apple Final Cut Pro / Eerste ervaringen met ProResRAW
« Gepost op: 13/04/2020 om 21:47 »
Sinds enkele weken ben ik aan de slag met ProResRAW, wellicht leuk en zinvol om wat eerste ervaringen te delen.

ProResRaw is een codec om in erg hoge kwaliteit beeld vast te leggen.
ProResRAW wordt ondersteund door enkele camera's. Meestal zal de opname plaats vinden met een externe recorder die je met een SDI kabel (coax) aan de camera koppelt. Je bent dus wel eerst 'aan het bouwen' voordat je kunt filmen.

ProResRAW
De codec komt uit de stal van Apple. De camera moet de codec ondersteunen, net als het montageprogramma. Final Cut (FCP-X) doet dit uiteraard.
ProResRAW is een ProRes compressie toegepast op een RAW signaal. De basis is het Bayer-signaal rechtstreeks van de sensor. De afzonderlijke pixels zijn als groen, rood of blauw in het signaal aanwezig. Daarop wordt een ProRes-compressie toegepast. Omdat de camera niet per pixel een full color waarde interpoleert, waarna die berekende waarde wordt opgeslagen, maar die interpolatie pas wordt gedaan in de montage is dit efficiënt.
Er is een ProResRAW en een ProResRAW HQ variant van de codec. ProRes is een intraframe codec, wat deze heel geschikt maakt voor het vastleggen van beweging.
 
Na enkele weken:
- In de montage heb je de volle uitvoer van de sensor in je vingers. Dat voelt als een 'digitaal negatief'. Belichting en kleuren aanpassen, het gaat als een mes door de boter.
- Voor iedere clip zijn aanpassingen nodig. Immers, de automatische aanpassingen die je camera anders doet vinden nu niet plaats. Dat kost (veel) tijd.
- Daar staat goed nieuws tegenover: color grading blijkt een stuk gemakkelijker als de kwaliteit van het bronmateriaal hoog is. Je kunt immers aanpassingen doen zonder dat je tegen grenzen aanloopt en kleurovergangen lelijk worden. Dat maakt dat een lichte color grading vlot gaat.
- Data. Veel!! Een voorbeeld: ca 300 MB/sec voor 4096@50fps, 12bit ProResRAW HQ. Een SSD van 512GB is in 30 minuten vol. Kies je voor de niet HQ variant dan val je terug naar ca 100 MB/ sec. Werk je in 24fps dan is 50 MB/ sec aardig hanteerbaar. Hier ben ik nog niet klaar met experimenteren.
- Media. Opnemen op een standaard SSD is geen optie omdat die niet continu zo'n hoge datastroom kan wegschrijven en omdat de temperatuur hoog oploopt. Angelbird en Sony maken SSD's die wel de datastroom kunnen hanteren en voorzien zijn van een aluminium behuizing om de warmte goed te kunnen afvoeren. De prijs van deze media ligt een factor 2 a 3 hoger tov. reguliere SSD's.
- Gewicht, gedoe en accu's. Een externe recorder als - in mijn geval - de Atomos Shogun Inferno moet veel signaal processen en geeft een 7 inch daglicht beeld weer. Aan de achterzijde kun je twee Sony NP-F accu's plaatsen en die gaan er in een heel rap tempo doorheen. De Atomos is een mooi apparaat maar, door het scherm, wel kwetsbaar. Een aluminium cage en een zonnekap zijn geen luxe. De Atomos verbindt je met een HDMI of een SDI kabel met de camera.
- Monteren op een notebook (Apple MacBookPro) van 4096@50fps materiaal gaat als een mes door de boter, zonder vertragingen. ProResRAW stelt geen zware eisen aan de montagecomputer. Je plaatst de SSD van de recorder in een USB-C dock en je kunt meteen aan de slag.

Camera: Sony FS5M2, recorder Atomos Shogun Inferno

Wanneer is dit het waard? Voor mij past het goed bij vooraf geplande projecten, bij 'langzaam werken' met veel 'liefde'. Daar waar de hoogste beeldkwaliteit tot zijn recht komt. Je vakantievideo wil je er beslist niet in doen. Overigens, met een codec als XAVC bereik je recht uit de camera een prima kwaliteit.



4
ALLE OVERIGE VIDEO SOFTWARE / DaVinci Resolve 14
« Gepost op: 27/04/2017 om 20:01 »
Hoi, met iedere release wordt DaVinci een stuk krachtiger. Ik hoor heel positieve geluiden over deze release. Sommige pro editors zien het als een beter alternatief voor AP en Avid. Maar smaken verschillen natuurlijk.

https://www.blackmagicdesign.com/au/products/davinciresolve

Geen kosten of USD 299
Engelstalig
Erg krachtig
Op OSX, Linux, Windows
Aanleren is niet zo gemakkelijk

5
Apple Final Cut Pro / Divers materiaal in een project
« Gepost op: 30/10/2015 om 17:24 »
Voor een reünie zojuist een voorpretfilmpje in elkaar gezet waarbij ik stoer heb geroepen tegen alle deelnemers: maak een kort filmpje, maakt niet uit waarmee, upload het via wetransfer of dropbox en ik monteer het tot één geheel.

Materiaal van telefoons, game consoles, webcams en zelfs, jawel, een enkele videocamera. Variërend van minder dan 20 tot meer dan 30 frames per seconde en in resolutie van minder dan SD tot HD.

Het kan dus. Je maakt een nieuw project en stelt het in op HD. Vervolgens kun je willekeurig wat voor materiaal op de timeline droppen en de machine doet onderwater  de rest. Timing klopt, geen artefacten. Je hoeft je eigenlijk helemaal nergens druk over te maken.

Het geluid verdient het om wel even opgehaald te worden met een compressor.






6
Apple Final Cut Pro / OSX 10.11 El Capitan
« Gepost op: 06/10/2015 om 09:57 »
De upgrade naar El Capitan wordt geplaagd door nogal wat bugs in de USB-audio hoek. Daar heb je ook last van bij het afspelen van film.

Mocht je je mac nodig hebben om op tijd je werk op te leveren dan is  te overwegen de upgrade een paar weken uit te stellen tot de Apple-engineerings uit de boom zijn geklommen en een paar vervelende bugs hebben opgelost.

7
Nieuws / Affinity Photo
« Gepost op: 10/07/2015 om 14:46 »
Helaas op dit moment alleen nog voor de Mac.

Yeeeessss, alternatief voor Adobe CC:

Affinity Photo is - je bedenkt het niet - een alternatief voor Photoshop. Ik heb de beta enige tijd gebruikt en die bevalt al goed. De officiële versie is nu uit en beschikbaar in de app store met intro korting tot 23 juli voor 39,95. Niet per maand, maar voor altijd.....

https://affinity.serif.com/en-gb/photo/

Nu denk je wellicht: ja, maar Illustrator dan? Affinity Designer is het alternatief daarvoor. Kost ongeveer hetzelfde. Bevalt me beter. Fijner om paden in te maken, extreem soepele ondersteuning van een Wacom tablet.

Sommigen zijn nog niet helemaal gelukkig en willen ook Indesign....? Ai, daarvoor moet je nog even geduld hebben. Wordt aangewerkt: Affinity Publisher. Komt eraan.

Windows gebruikers komen ook aan de beurt, ze hebben aangekondigd hun suite op termijn ook naar Windows te willen brengen.

De specs van Affinity Photo:

Introductory launch offer – 20% off until 23rd July.

5 years in the making, Affinity Photo redefines the boundaries for professional photo editing software for the Mac. With a meticulous focus on workflow it offers sophisticated tools for enhancing, editing and retouching your images in an incredibly intuitive interface with all the power and performance you need.

Engineered for Professionals
• Open, edit and save Photoshop® PSD files
• RGB, CMYK, Greyscale and LAB colour spaces
• End-to-end CMYK workflow with ICC colour management
• Full 16-bit per channel editing
• Work with all standard formats like PNG, TIFF, JPG, GIF, SVG, EPS and PDF
• Panning and zooming is always live at 60fps with live previews, live tools and real-time editing
• Open and edit massive images without compromising performance or running out of memory

Unsurpassed productivity
• Full support for unlimited layers, layer groups, adjustment layers, filter layers and masks
• Resize layers without any loss of quality. Lock, hide, duplicate and merge layers easily
• Edit live filters, adjustments, effects, blend modes and masks non-destructively
• Undo history can be saved with the document so you can always undo your changes
• Task-focused workspaces for developing, post-processing, liquify and export
• Work in windowed, full screen, or separated modes with fully customisable toolbars and drag and drop panels
• Comprehensive vector drawing and text editing tools
• Advanced snapping system with pixel perfect alignment when required
• Export @1x, @2x, @3x from layers, slices or whole documents – continuously as you work!

Professional image processing
• Open RAW and other images in a dedicated pre-processing workspace
• Adjust exposure, blackpoint, clarity, vibrance, white balance, shadows, highlights and much more
• Recover detail thought to be lost by editing in an unbounded linear color space
• Advanced lens corrections including chromatic aberration, defringe, vignette and best-in-class noise reduction
• Paint areas or use fully customisable gradients to mask adjustments
• View histograms, blown highlights, shadows and tones as well as detailed EXIF information

Quality retouching and correction tools
• Intuitive selection brush and refinement makes selections simple, even down to strands of hair
• Instantly remove unwanted objects with an incredibly advanced Inpainting brush
• Dodge, burn, clone, patch, blemish and red eye tools
• Smooth and retouch skin with built-in frequency separation
• Apply high quality single-plane and dual-plane perspective correction as well as fully customisable mesh warps - all in real time
• Dedicated Liquify persona gives freehand control over warps, twirls, pinch, punch and turbulence

Advanced brush engine
• Huge library of painting, drawing, textures and professional DAUB brushes included
• Create custom brushes and nozzles with full control over advanced dynamics
• Full support for Wacom and other graphics tablets, including pressure, tilt and shortcut buttons
• Real-time preview of your nozzle – see what you are about to paint or erase before you do it

Fast, customisable effects
• Massive collection of effects available, including blurs, distortions, tilt-shift, shadows, glows, lighting and many more
• Customise all aspects with precise controls, seeing a real-time preview of the end result before you apply
• Swipe-able split or mirrored screen always available for before and after views
• Choose to apply effects non-destructively with live effect layers, enabling you to erase away or mask effects after they have been applied

Built for Mac
• Takes full advantage of the latest OS X technologies including OpenGL, Grand Central Dispatch and Core Graphics
• Use the Force Touch trackpad to paint with pressure sensitivity
• Fully optimised for 64-bit and multi-core processors
• Supports regular, retina and multi-monitor set ups – including the latest 5k iMac
• iCloud Drive support


8
Blackmagic brengt een nieuwe versie uit van DaVinci Resolve. Behalve color grading is het nu ook een volwaardig edit programma.

Aantrekkelijk: de lite-versie is gratis.

Nu beschikbaar:
DaVinci Resolve Lite 11.0 Beta

9
Algemene vragen / Andere fora
« Gepost op: 21/03/2014 om 16:15 »
Nu er een teken aan de wand is voor dit forum, zullen we alternatieve fora benoemen waar we terecht kunnen en er een lijst van maken?

Vul maar aan in deze lijst.

Nederlands:

Engels:
http://www.dvxuser.com/V6/ (algemeen)
http://www.creativecow.net (algemeen)


10
Algemene vragen / Lichtstatieven - welke?
« Gepost op: 14/02/2014 om 18:36 »
De prijzen en uitvoeringen van lichtstatieven variëren nogal.
Falcon Eyes van 39 euro of toch liever Manfrotto van bijvoorbeeld 99 per stuk. Welke zijn goed, welke zijn absoluut te vermijden?

Ik heb geen groter draaggewicht dan ca 6 kg nodig. Wel een hoogte van ca 2m70. En een voorkeur voor aluminium.

11
ALLE OVERIGE VIDEO SOFTWARE / FCP X 10.1 eerste ervaringen
« Gepost op: 25/12/2013 om 11:50 »
De afgelopen dagen intensief gewerkt met 10.1 . Een major update zonder kosten, dat is meer dan we hadden durven hopen. Ik kan het niet helemaal één-op-één vergelijken met de voorgaande editie aangezien ik het project waaraan ik werk nu op een externe SSD heb staan.

- De organisatie van een project is verbeterd. De nieuwe library indeling werkt prima en is handiger dan het voorgaande concept.
- Ik vermoed nogal wat optimalisaties in de CPU/GPU verdeling, het is allemaal wat responsieve.
- Stabiliteit, aaaaaii. Met een slag om de arm, want wie weet is de externe SSD ook een factor. In drie dagen tijd nu toch al een stuk of vijf kernel panics gezien. Dat kan natuurlijk echt niet.
- Import tape media. Het preview venster lijdt onder onnodig knipperen, wat me een GPU aansturingsprobleem lijkt. De import werkt wel.

Compressor heeft een nieuwe interface. Eindelijk. Het laatste beetje OS 9 nostalgie is nu verleden tijd.

12
Sony camera\'s / revisie Sony hdv loopwerk, waar?
« Gepost op: 09/08/2012 om 23:42 »
Na 7 jaar geeft het HDV-loopwerk leesfouten. Weet iemand een betrouwbaar adres waar je de camera (Sony HDR FX1) kunt laten nakijken?

13
Apple Final Cut Pro / Final Cut Pro X - praktijkervaringen
« Gepost op: 12/12/2011 om 11:50 »
Het eerste grote project in FCPX is af. Een ideale proeftuin: het Sinterklaas-toneelstuk op de basisschool van je kinderen. Geen deadline, liefdewerk oud papier en geen belangen die in de weg kunnen zitten. De ervaring in een notendop: ik had dit niet in FCP7 zo snel kunnen doen. Sterker: ik betwijfel of ik dit resultaat überhaupt in FCP7 had kunnen behalen. Eén verschrikkelijke bug kostte me wel tijd en had me lelijk pootje kunnen haken.

Om met de ongekroonde bug van 2011 te beginnen: de laatste scène van een HDV tape verdwijnt bij de import in het digitale niets. (Het is nog iets complexer dan dit.) Het ligt niet aan de tape of aan de drive, het doet zich consistent voor over meerdere tapes en het beeld tijdens de import is OK. De bug is aangemeld bij Apple. Er is een eenvoudige workaround maar voor ik er de vinger achter had kostte het me wel een middag werk. No fun.

Het project. Twee voorstellingen, 50 minuten, één camera. De eerste voorstelling veilig gefilmd met een statief, de tweede gebruikt voor de mooie close ups. Veel audio: een track van de mengtafel, twee microfoons in het midden (Zoom H4N), een shot gun voor een specifieke scène en natuurlijk de camera. Bewerking gedaan op een MacBook Pro, 2011 versie, 17 inch, 8 GB. Interne harde schijf. Instellingen in FCPX: niet transcoderen tijdens de import. Voor mpeg2 lijkt me dat niet heel nodig. Versie 10.0.0.2.

De audio was bij voorbaat het zorgenkind: klein zaaltje, 250 opgewonden schoolkinderen per keer, acteurs niet versterkt, camera tussen het publiek en de microfoons buiten beeld. Het beeld ook niet eenvoudig: theaterlicht in de categorie goedkoop. Hard en niet egaal uitgelicht.

Stabiliteit
Mwah. Een keer een kernel panic (in jaren niet gezien…). Drie keer een restart van het programma. Een keer de undo-optie uitgevallen, nog een herstart van het programma. Pleister op de wonde: gelukkig raak je niets kwijt. Dit is een OSX Lion eigenschap: de optie 'opslaan' bestaat niet meer. Al je onderhanden werk wordt continue opgeslagen. Je sluit een programma gewoon af.  De user interface in de timeline heeft er veel moeite mee als je tot het maximale niveau inzoomt. Met regelmaat vind je je dan terug aan het begin van het project.
Na afloop van het project vind ik het terugkijkend alles bij elkaar nog wel meevallen, maar het moet wel echt beter.

Alles realtime…
Waar FCPX echt schittert is in de realtime prestaties. Je start een clip en terwijl die speelt sleep je een 'remove low frequencies filter' en een compressor/limiter op je track. De clip speelt door en de filters worden meteen toegepast. Open de dialoog van de compressor en je kunt de parameters instellen terwijl de clip speelt. In FCP7 zou ik per clip deze bewerkingen in Soundtrack hebben moeten doen. Veel werk. No fun.
Dan open je het color board en pas je de kleuren en het licht aan. Dit werkt heel intuïtief en het is veel gemakkelijker om mooie correcties te maken dan in FCP7. En ook hier: de clip speelt door met de realtime aanpassingen.

Aan de slag
Het eerste begin met FCPX, en daar sluit ik me aan bij vele anderen, is 'enkele reis hel'. Je manier van werken van FCP7 is gedoemd te falen. FCPX zit conceptueel anders in elkaar en de nieuwe concepten moet je begrijpen en moet je hanteren. Sequence komt terug als compound clip, maar wel met verschillen. De hiërarchische indeling in mappen is vervangen door een veel betere niet-hiërarchische indeling met tags. Het begrip 'track' bestaat niet, wat goed is want het is een storende conceptuele fout in FCP7 en menig andere editor. Story-lines en auditions zijn een correcte implementatie van wat er voorheen met tracks werd geknutseld.
Daarbij is het de meest professionele editor die ik ken. Professioneel in de zin van: boordevol met eigenschappen om snel en goed te kunnen werken. Option-click om een clip te selecteren zonder het afspeelpunt te verplaatsen. Een komma en een punt om een clip één frame te verplaatsen. Command-pijl om een audiotrack (of clip) 1/80 van een frame te verplaatsen. De 'V' om een clip te disablen, een andere toets om hem solo te maken. Zo gaat de lijst door, en als je die in je vingers krijgt dan werk je ineens een heel stuk sneller. Maar, ken je bijvoorbeeld option-click niet dan zit je iedere keer te schelden omdat je afspeelpunt verschuift. Zelden was het zo zinnig om de manual te lezen.  

Background tasks
Meteen na de import gaat FCPX voor je aan de slag met de analyse van het materiaal. Delen van clips worden gemarkeerd met een blauw slingertje dat aangeeft dat er 'excessive shake' is. Stabilisatie wordt keurig precies op alleen die delen toegepast. Ook tijdens de bewerking zijn er met regelmaat zaken die op de achtergrond gerenderd worden. Je kunt doorwerken terwijl dit soort processen loopt. Meestal zitten ze je niet in de weg. Een enkele keer wel. Remedies zijn dan even koffie drinken of taken pauzeren.  Hier is wel een perceptieverschil tov. FCP7. FCP7 geeft je gewoon een dialoog met een voortgangsbalk 'ff renderen'. Niet fijn maar wel duidelijk. In FCPX voel je zelf dat de performance inzakt en besluit je om even de knoppen los te laten.

Waarom die performance degradatie optreedt en de background tasks een foreground karakter krijgen wordt niet helemaal duidelijk. Enige tijd dacht ik dat het kwam doordat sommige code onvoldoende multi-threaded zou zijn, met name omdat er een proces was dat met regelmaat 100 procent pakte van één core en er 7 andere (HT) cores idle bleven. Nadere inspectie leerde me welk proces dit was: Skype. Het had dus in het geheel niets te maken had met FCPX. Conclusies trekken blijft goed opletten.

Het valt op dat de fan van de MacBook Pro pas laat aangaat. Dat is bij het meeste gebruik wel logisch, omdat pieken vaak kortstondig zijn. Voor video-editing zou ik willen dat hij eerder begint te blazen. Nu loopt de temperatuur soms erg hoog op (tot een torenhoge 86 graden!) en ik vermoed dat de CPU dan uit veiligheid de kloksnelheid zal terugschakelen. Aan de temperatuur van de GPU te zien wordt die ook behoorlijk gebruikt.

De audio. Zoals je je kunt voorstellen met microfoons aan de rand van het podium heb je een grote dynamiek in je signaal. De spelers zijn vaak erg zacht, soms tussen de -30 en - 40 dB. Met een paar instellingen van de compressor (dezelfde als in Logic Pro!) werk je dit bij naar -6 tot -12 dB en houd je het publiek laag in de achtergrond. Het verschil tussen een professionele en een amateurfilm is vaak het geluid, en hier heeft FCPX veel geholpen.

Het resultaat is OK, toch ga ik  het hier niet delen. Twee redenen. Wie gaat er serieus 50 minuten naar een basisschool Sint toneelstuk kijken? Reden twee: de school heeft beleid over het niet publiceren van leerlingen op internet.

In augustus heb ik FCPX in een review voor PCM  vier van de vijf sterren toebedeeld. Met de motivatie dat de vijfde ster er nog niet kwam vanwege de stabiliteit. Dat oordeel blijft eigenlijk in stand: een revolutionair en geniaal programma, bepaald aantrekkelijk geprijsd (239 euro), maar nog wel wat vlekjes weg te poetsen. Ook na twee kleine updates.

14
Adobe Premiere (Pro) (Elem) / Premiere op een MacBookPro
« Gepost op: 03/07/2011 om 22:24 »
Conclusie: je kunt er prima mee editen in native AVCHD. Alleen het niet gebruiken van de grafische kaart is niet sophisticated.

Omdat Adobe dit weekend het mes in de prijzen heeft gezet (Premiere kost nu 179 euro voor overstappers, de hele suite 399 euro) maar eens getest.

Wat ik vooral wil weten is hoe de performance is op een MacBookPro  (nieuw model, voorjaar 2011 (2.2 Ghz i7, 5400 rpm HDD, 8GB RAM). In een luie bui heb ik de interne harde schijf gebruikt en spotify, mail, skype en nog zowat lekker open laten staan.

Om te testen heb ik twee AVCHD streams genomen. Twee AVCHD streams, met color correctie, opacity op ongeveer halverwege gezet en nog een HDV stream in een derde track erboven, ook half doorzichtig. Dan nog een extra audio stream eronder. Dat zijn dus drie videotracks boven elkaar die moeten worden weergegeven. Het resultaat ziet er uiteraard niet uit, maar daar gaat het niet om.

Bij het afspelen gaat dit goed. Alle cpu-cores (8 stuks, vier 'echte' en 4 HT kernen) worden gelijkelijk aangesproken en in het preview venster blijft de beweging vloeiend. Geen enkel frame valt weg. Een mooie prestatie. Boven de timeline is een rode bies te zien die aangeeft dat de cpu al het werk moet doen. Die krijgt het dan ook lekker warm - zo rond de 80 graden celsius. Voor het moment een voordeel: ik zocht nog naar een programma waarmee ik m'n nieuwe machine op hoge belasting kon testen. Dat is nu gelukt. Uiteraard gaat de machine wel blazen maar de herrie daarvan valt erg mee. De temperatuur blijft keurig stabiel bij een langere tijd weergeven. Bij achteruit spelen verliest hij wel wat frames, ik denk niet dat dat een probleem is.

Adobe ondersteunt alleen Nvidia gpu's voor hardwarematige versnelling. Dat is de reden dat de Mercury playback engine volledig softwarematig draait: de MBP's zijn op het moment van AMD-graphics voorzien. AtMonitor geeft tijdens de test aan dat de GPU voor nul procent wordt belast. En bedankt.

Premiere ziet er goed uit. Ik ben wel benieuwd naar de performance van een programma dat wel Grand Central Dispatch en de GPU kaart volledig weet te benutten. Met GCD kunnen beide GPU's simultaan worden benut voor rendering.

Premiere of FCPX? Ik ben er nog niet helemaal uit. Premiere is mooi. Het zit logisch in elkaar en is gemakkelijk te snappen als je van FCP komt. Nu is het ook plotseling goedkoper. Van FCPX is geen demoversie, en dat is vervelend omdat het een eerste versie is. FCPX heeft wel enkele interessante nieuwe concepten en bovendien GPU acceleratie.

15
Apple Final Cut Pro / Final Cut Pro X aangekondigd
« Gepost op: 14/04/2011 om 12:26 »
Er is een filmpje te vinden over de volgende versie van FCP op:
  filmpje

De grande dame was ondertussen wel een beetje oud geworden op het OSX platform.

Interessante aspecten:
- veel aandacht voor de organisatie van je werk
- totaal vernieuwde interface
- automatisch afhandelen van beeldverbetering bij het inlezen van je materiaal - als je dat wilt
- minder noodzaak om te wisselen naar andere applicaties
- technisch up to date gebracht met de mogelijkheden van OSX
- 299 USD
 

Pagina's: [1] 2 »

Pagina opgebouwd in 0.176 seconden met 26 queries.