14
« Gepost op: 13/11/2008 om 21:27 »
Aangezien dit een bericht gaat worden over de volledige suite kies ik er voor dit in Overige Video Software te zetten en niet onder één van Adobe fora.
De box bevat 6 DVD's in één jasje. Vier voor de applicaties, één Content DVD waarop niet meer staat dan de ReadMe's voor de programma's en een DVD met twee uur trainingsvideo's. Deze zijn ook te zien op adobeTV.
CS3 had zo'n tien schijven, maar daar waren er zo'n vier voor Ultra, wat niet bij CS4 in zit. Nog een aantal folders en een zwart-wit kaart voor OnLocation om focus en exposure in te stellen, vullen de box op.
De installatie kostte mij een uur. Daarbij kun je zelf aangeven wat er geïnstalleerd moet worden. Ik heb Version Cue en een aantal spraakherkenningstalen weggelaten. Premiere (en After Effects ook dacht ik) kunnen zoeken op de gesproken taal in de video. Nederlands zit er niet bij, en ik verwacht niets anders tegen te komen, maar ik heb de Engelse talen (US en GB) geïnstalleerd om uit te proberen.
Bij het eerste opstarten is de interface erg donker. Die kun je bij de voorkeuren gelukkig lichter zetten. Alle venster zijn veel strakker afgewerkt. Persoonlijk vind ik dat mooier, maar dat is vast een kwestie van smaak.
Het opstarten van Premiere verloopt als volgt: Eerst project kiezen of starten. Bij een nieuw project moet je gelijk kiezen tussen het capturen van HDV of DV materiaal. Dan pas de settings (HDV1080i, DV Pal etc) instellen, maar dit doe je nu per sequence (tijdlijn). Dus bij het toevoegen van een nieuwe sequence moet je weer opgeven wat de settings zijn voor deze. Volgens Ann is dit een special request, maar of dit voordelen gaat bieden of nadelen (veel klikwerk) weet ik (nog) niet. Verder nog niet mee geëxperimenteerd.
After Effects ziet er bij het opstarten redelijk hetzelfde uit. Standaard krijg je de tips. De eerste paar sneltoetsen die ik probeer zijn hetzelfde. Gelukkig maar.
Ook illustrator ziet er redelijk hetzelfde uit en photoshop eveneens. Wel zit er rechts boven een extra knop om de werkruimte snel aan te passen.
Het volgende geldt voor alle onderdelen. Als je op F1 drukt of kiest voor Help in het helpmenu, dan krijg je internettoegang tot een community help voor het desbetreffende programma. Vanaf daar kun je weer kiezen voor een webbased helpfile, of je vraag stellen of de helpfile opvragen in PDF.
Als er geen internet beschikbaar is, wordt de helpfile vanaf de harde schijf in je browser geladen. In feite krijg je dan hetzelfde als webbased help, maar dan zonder updates en commentaar.
De community help is leuk voor inspratie en creativiteit, maar om iets uit te vinden over het programma heb ik toch liever een directe helpfile.