Uwtrouwvideograaf.nl
4 gasten, 0 leden

Top posters

8674 Berichten
5795 Berichten
5218 Berichten
4901 Berichten
4406 Berichten
3669 Berichten
3247 Berichten
2541 Berichten
  • Totaal aantal leden: 13360
  • Nieuwste lid: Oma Lies
  • Totaal aantal berichten: 242857
  • Totaal aantal topics: 29679
  • Online vandaag: 7

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Pesie

Pagina's: [1] 2 3 »
1
Magix / AVCHD naar DVD: ongewenste de-interlacing
« Gepost op: 12/09/2009 om 07:25 »
Niet schikken: Pesie is niet naar Videodeluxe 15 overgestapt. Maar zijn vader werkt daar sinds kort wel mee. Die heeft een probleempje met VDL15, die ik hier aan jullie wil voorleggen.

Mijn vader filmt met een AVCHD camera. De beelden kan hij zonder problemen in een montagebestand in VDL binnenhalen, als MTS bestanden. Dit montagebestand staat op HD formaat ingesteld (1440 x 1080). Zodra hij na het monteren een DVD wilt branden direct vanuit VDL, wordt het interlaced AVCHD videobeeld van de JVC-camera 'ge-deinterlaced'. Dit is niet de bedoeling en ook niet gewenst. Ik heb met hem diverse tests gedaan, o.a. de fieldorder in de Geavanceerde Gebruikerssettings van de MPEG2 encoder handmatig op 'upper field first' gezet. Maar wat we ook doen, de de-interlacing verdwijnt niet.
Vraag: doet VDL dit altijd als je van HD naar SD formaat schaalt, of zit er ergens nog een 'magic' functie die we over het hoofd hebben gezien?

Alvast bedankt, namens vader en zoon. :)

2
Nieuws / Panasonic HMC150 AVCHD prosumercamera info
« Gepost op: 11/09/2008 om 09:06 »
Kwam zojuist de (Amerikaanse) informatiebrochure tegen van de aankomende AVCHD prosumer camera van Panasonic, de HMC150 (het Europese model gaat 151 als typenr krijgen). Bevat achtergrondinformatie over het AVCHD formaat, inclusief de uitleg van de verschillen met HDV.
ftp://ftp.panasonic.com/pub/Panasonic/Drivers/PBTS/manuals/AG-HMC150_brochure.pdf

De camera wordt gelanceerd als de opvolger van de DVX100. Eigenlijk brengt Panasonic twee camera's uit op basis van dezelfde behuizing, deze HMC150 met AVCHD opnametechnologie, en de HPX170 (Europa 171) met DVCPRO50/HD opnametechnologie.

Prijsindicaties (excl. btw.):
HMC151 3500 euro
HPX171 4400 euro

3
Algemene vragen / Videobestanden kopiëren vanaf beveiligde dvd
« Gepost op: 05/05/2006 om 19:31 »
Ten behoeve van een presentatie die ik ga geven wil ik gebruik maken van korte clips uit diverse speelfilms. Deze clips wil ik afspelen vanaf de harde schijf van mijn laptop, die ook de presentatie zal laten zien m.b.v. een beamer. Nu ben ik niet thuis in het 'rippen' van videobestanden vanaf beveiligde film-dvd's naar MPEG2 of AVI formaat. Mijn vraag is daarom ook: welk klein softwarepakketje (liefst freeware) raden jullie mij aan om daarvoor te gebruiken? Heel graag een pakketje dat niet je windows- en multi-mediasetup van de computer overhoop haalt. Zomaar een programmaatje zoeken via Google en uitproberen doe ik daarom liever niet.
Alvast bedankt!  

4
Algemene vragen / S-Spline voor uprezzen video / Premiere 6.5 vraag
« Gepost op: 07/08/2005 om 19:51 »
Ik stuitte vandaag op deze interessante informatie over het 'uprezzen' van letterboxed breedbeeldvideo: klik hier. De verhandeling gaat over NTSC video maar ongetwijfeld werkt het met de juiste instellingen ook voor PAL video. Heb eerder video-materiaal gezien dat met deze geavanceerde S-Spline technologie (uit Nederland!) was bewerkt, waardoor normale mini-dv/DV25 videobeelden vergelijkbaar was geworden met de resolutie van HDV-video. De bovengenoemde link gaat over het toepassen van deze technologie om letterboxed breedbeeldvideo om te zetten in anamorphic video, door de resolutie te vergroten zonder dat er rasters en kartelrandjes te zien zijn. De auteur heeft er goede ervaringen mee, zijn voorbeeldmateriaal zegt genoeg.

Twee vragen:
1. heeft één van julie hiermee ervaring?
2. ik wil dit proberen maar ontdek dat Vegas geen TIF images kan exporteren. Kan Premiere 6.5 dit toevallig wel? Dan heb ik een reden gevonden om Premiere weer te installeren op de harde schijf (jaja, wie had dat ooit verwacht).    

5
Accessoires / Letus35 Extreme: eerste ervaring
« Gepost op: 07/12/2007 om 21:24 »
Hij is eindelijk binnen: de Letus35 Extreme, een adapter die op de videocamera kan worden geschroefd om fotolenzen te gebruiken, o.a. om een kortere scherptediepte te kunnen realiseren. Zie www.adapterplace.com voor de nadere details.

De Extreme is geen lichte jongen, hij voelt wel degelijk en solide. In het pakket bleek de bijbehorende inbussleutel te ontbreken en die heb je nodig om de adapter goed te kunnen aansluiten. Twee bouwhandels verder heb ik vanavond een schroevendraaier gevonden die deze schroeven kon los-/vastdraaien (want standaard inbussleutels in Nederland blijken andere maten te hebben als in Amerika).

Met de adapter aan de voorzijde van je camera wordt het allemaal een stuk zwaarder aan de voorkant, ik ga er zeker een rails onder kopen. Want de adapter en een lens erop wegen ruim 1,5 kilo en je moet er niet aan denken dat door een foutje de schroef-filterring v/d videocamera, waarop de adapter is geschroefd, afbreekt of beschadigd raakt.
De Nikon vatting kun je aan de voorkant v/d adapter vastzetten met een paar schroeven. Ik ben gestart met een Nikon lens erop te zetten. Je dient met je videocamera in te zoomen zodat de binnenkant van de adapter uit beeld verdwijnt (anders krijg je zwarte randen rondom je videobeeld, alsof je door een tunnel filmt). Vervolgens stel je de videocamera in op een vaste scherpte (het 'groundglas' v/d adapter). Voor de rest is het een kwestie van scherpstellen met de fotolens aan de voorzijde.

Bijgaand een screendump, geschoten met een Nikon 50mm/1.8 lens (diafragma geheel geopend). Het scherptediepte verhaal werkt inderdaad direct. Verder testen zal de komende week worden gedaan.

Aan de buitenzijde van de adapter zit een magneet-klepje waaronder twee batterijen kunnen worden geplaatst. Daarmee wordt het inwendig ronddraaiende glas (nodig om niet de glasstructuur v/d fotolens in beeld te krijgen of zoiets) aangestuurd met een motortje. Deze heb ik nog niet getest, volgt dus nog.

Heb alleen één probleempje: de lens heb ik een paar keer opgeschroefd en weer eraf gehaald. Omdat ik het 'klikje' miste van mijn oude Nikon FM fotocamera, heb ik getracht op andere wijze de lens op de vatting te schroeven. Nou, dat lukte, alleen krijg ik hem niet meer los. Grrrrr.... Ik zal Letus maar eens mailen, misschien hebben ze een gouden tip...
Wordt vervolgd.    

6
Nieuws / Letus35 Mini
« Gepost op: 01/12/2007 om 11:15 »
Voor de eigenaren van een Canon HV20, Sony HC1 of andere kleiner formaat videocamera is er nu ook van Letus een passende 35mm adapter te krijgen, zie Letus35 Mini. De prijs in dollars schrikt wellicht af, besef dat de dollarkoers 'gunstig' is.

NB:
binnen 3 dagen ontvang ik mijn Letus35 Extreme adapter. Zodra ik ermee heb getest, volgt een overzicht van bevindingen.  

7
Video Camera\'s en --Recorders / CMOS versus CCD - achtergrondartikel
« Gepost op: 21/10/2007 om 23:00 »
Voor de techneuten en serieuze videofilmers is het onderstaande artikel aardig leesvoer. Het gaat in op de verschillen tussen CMOS en CCD camera's, waaronder een mij nog niet bekend 'probleem' dat kan optreden bij CMOS systemen.
http://dvxuser.com/jason/CMOS-CCD/  

8
Beste medeforummers,

Ik ontdek aan talrijke e-mails die in mijn mailbox terechtkomen sinds vannacht dat er ergens op de wereld spam wordt verstuurd naar diverse e-mailadressen waarbij als afzender telkens mijn domeinnaam orphicfilm.nl wordt gebruikt. Een heleboel van deze spam komt niet aan en dus ketst die mail onbezorgd terug naar mijn mailbox, terwijl ik niets met die spam te maken heb. Er worden vooral mailadressen gebruikt die niet bestaan (dus tantejans@orphicfilm.nl zouden zij kunnen gebruiken, maar die bestaat helemaal niet).
1. Weet iemand wat ik hieraan zou kunnen doen?
2. Hoe voorkom ik dat mijn domeinnaam op allerlei zwarte lijsten terechtkom bij anti-virus/etc. software-programma's en internetproviders? Voor je het weet wordt ook mijn eigen mail gezien als spam, of loopt dat niet zo'n vaart?

Ik baal echt als een stekker, weet niet zo snel waar ik anders advies kan vragen dus vandaar maar mijn vraag alhier. Alvast bedankt!  

9
Video Camera\'s en --Recorders / Sony HC3 - eigen bevindingen
« Gepost op: 03/03/2007 om 08:09 »
Ik heb mijn bevindingen met de HC3 HDV camera van Sony samengevat op www.orphicfilm.nl/html/hc3.html

Hoewel ik geen officiële test heb gedaan, is het misschien toch aardig om mijn ervaringen met deze kleine, maar fijne HDV instapcamera te kunnen lezen. Er zitten ook enkele screenshots bij.  

10
http://dvxuser.com/articles/xha1/
Een aardig artikel dat de nieuwe Canon XHA1 vergelijkt met de Panansonic HVX200. Hoewel de schrijver een fervente HVX200 gebruiker is, wordt er een vrij goede vergelijking gemaakt. De XHA1 wordt als een zeer goede HDV camera (misschien wel de beste) gewaardeerd, zeker voor zijn prijs. Op het gebied van mogelijkheden (kleurdiepte, variable framerate, flexibilteit, tapeloos werken, etc) en kleurbereik komt de HVX beter uit de bus, maar die heeft ook een flink hoger prijsplaatje. Gezien de mogelijkheden van de XHA1 zal met name de Panasonic DVX100 het lastig krijgen, ik denk een terechte conclusie.    

11
Oproepen, Aanbiedingen enz. / 3d computeranimatie: wie?
« Gepost op: 12/01/2007 om 21:22 »
Voor een zeer binnenkort af te ronden korte film zoek ik iemand die een eenvoudige 3d-computeranimatie kan maken. Deze animatie bestaat uit het met de camera toezweven naar een pil in capsulevorm om een tekst op de zijkant van capsule te kunnen lezen in close-up. De achtergrond mag een zwarte leegte zijn zonder schaduwen ofzo. Voor de animatie zijn twee zaken belangrijk:
- minimaal een bijna fotorealistische kwaliteit
- correcte verhoudingen van de perspectiefverhoudingen.

Het is een vrijwilligersproject, uiteraard krijgt de maker een dvd van de uiteindelijke film. De film zelf zal naar filmfestivals in binnen- en buitenland worden ingestuurd.

Wie kan en wil ons helpen?  

12
Nieuws / 48-uurs filmproject (april 2007)
« Gepost op: 19/12/2006 om 21:44 »
VOORAANKONDIGING:

Beste iedereen,

In Alkmaar wordt in april 2007 wederom het Alkmaars Meer amateurkunstenfestival gehouden. Net als in 2005 is daar ook een blok voor videofilmers ingeruimd. Dit jaar kunnen videofilmers op een speciale, actieve manier deelnemen aan een zogenaamd '48 uurs' filmproject. Dat betekent dat een videofilmer of een groep van videofilmers 2 dagen de tijd krijgt een korte videofilm te maken, op basis van een aantal aanwijzingen die bij de aftrap worden meegegeven (donderdagavond). Alle gemaakte films worden na deze twee dagen publiekelijk vertoond op de zondag tijdens het Alkmaars Meer Festival.

Als je het ook een ludiek project vindt, meld je dan aan (meer info op onderstaande weblink). Niet alleen interessant voor individuele filmers, maar ook leuk voor videoclubs of andere samenwerkingsverbanden van videofilmers. Houdt dan de agenda vrij van donderdagavond 19 april t/m zondag 22 april 2007.

Zelf zal ik zeker meedoen met een ploegje. Het is een paar dagen flink werken, de opzet van zo een 'snelkookpan' project maakt dat er een zekere spontaniteit bij het maken en monteren van de videofilm terug te zien zal zijn in het eindresultaat. Dus niet wekenlang zitten knippen in de montage of pielen met het volume van het muziekspoor. En ik heb begrepen dat de 'instructie' dermate ruim van aard zal zijn, dat je vele kanten op kan: muziekvideo, docu, fictiefilm, etc.

Voor meer info:
http://www.dekunst.net/index.cfm?m=discipline&id=2&sid=168
Indien er de komende tijd meer nieuws te melden is, zal ik dat in deze draad melden.    

13
Video Camera\'s en --Recorders / Minitest Sony V1
« Gepost op: 15/12/2006 om 21:07 »
Vanmiddag heb ik een paar minuten gefilmd met de nieuwe Sony HDV camera, de HRV-V1E (afgekort de V1). Aangezien deze camera de eerste Sony prosumer-camera is met volwaardige progressive scan (25P), was ik vooral benieuwd naar deze opnamestand. Ik heb rond 16 uur (de lichtomstandigheden waren dus niet heel erg optimaal) enkele beelden geschoten, met als enige aanpassingen t.o.v. de standaard camera-instellingen de handmatige scherpstelling, de 25P modus en een vaste sluitertijd van 1/50 seconde.

De opnames heb ik vervolgens in een HDV project in Vegas ingeladen en bekeken. Van deze beelden heb ik een reeks hoge kwaliteit JPEG screendumps gemaakt, allemaal te zien via http://www.orphicfilm.nl/html/v125p.html . Mij vallen zowel in deze plaatjes als de beelden zelf de volgende zaken op:
- de beelden lijken mij wat veel videoruis te bevatten (is dit volledig te wijten aan het tijdstip waarop is gefilmd, er was nog geen sprake van schemering?)
- de plaatjes zijn lekker groot en detailrijk, maar toch niet zo erg scherp als ik had verwacht (misschien een camerainstelling die moet worden aangepast?)
- iets dat ik ook al las op een buitenlandse site: er zit een soort verf-achtige structuur in de kleuren/tekening als je inzoomt op het beeld, iets dat ik niet gewend ben bij video. Bedriegen mijn ogen mij? Bijvoorbeeld de zilveren randen om de autoruiten (foto 3) of de bankjes op foto 6.

Ben benieuwd naar jullie reacties, zoals gezegd: dit was een snelle test op een niet optimaal tijdstip qua lichtomstandigheden.    

14
Vegas / HDV-vragen
« Gepost op: 28/10/2006 om 07:20 »
Gisteren heb ik iemand geholpen met het maken van een dvd op basis van HDV videobeelden. De volgende werkwijze was gehanteerd:
De HDV beelden waren al gemonteerd in Edius en de vanuit Edius gerenderde HDV output (1080/50i) was als één video-event van 58 minuten op de Vegas 7 tijdlijn gezet. Hier waren de hoofdstukmarkers neergezet voor de dvd. Vanuit Vegas 7 hebben we een SD MPEG2 bestand gerenderd, gebruikmakend van de DVD-Architect Videostream Widescreen-template. Omdat het Vegas-project op HDV (1080/50i) stond, ontdekte ik dat de voorgenoemde MPEG2 template standaard in Preview kwaliteit wilde renderen door deze project-setting. Dit leek mij geen goede zaak, want ongetwijfeld was de output kwaliteit dan matig geweest. Dus binnen de MPEG2 template heb ik eerst gekozen voor Best Quality. Deze kwaliteitsinstelling is met name van belang voor beeldomvang wijzigingen binnen Vegas en bij HDV>SD conversie is daar sprake van (toch?). De geschatte rendertijd van de bijna één uur durende video liep tot mijn grote schrik na een minuutje renderen al op tot 2,5 uur. We werkten met een hele stevige dualcore computer met een speciale harde schijf, dus daar lag het zeker niet aan. Ik vond deze rendertijd vooral lang omdat op de tijdlijn geen beeldbewerking plaatsvond: geen hermontage, geen kleurcorrectie, geen beeldeffecten, etc. Enkel een aantal dvd-markers werden toegevoegd.
Deze renderactie hebben we toen afgebroken en vervolgens hebben een 7 minuten durend fragment gerenderd naar SD MPEG2, met de kwaliteitsinstelling Good. Deze MPEG2 output is in DVD-Architect op dvd gezet en uiteindelijk beoordeeld op een tweetal tv's. Het beeld zag er best heel mooi uit (allerlei opnames van apen in het oerwoud), maar bij close-ups met veel details zoals de vacht/haren viel mij op dat bij bewegingen er enkele lichte artifacten in het beeld ontstonden, te omschrijven als een soort tijdelijke waas waarin de pixels een beetje vreemd bewegen.

Onderstaand mijn vragen:
1. Hebben we voor het renderen van HDV output naar SD MPEG2 de juiste template gebruikt en welke Vegas kwaliteitsinstelling is daarbij een een goede keuze: is Good goed genoeg, of moet je Best gebruiken?
2. Klopt het dat het renderen van HDV beelden naar SD MPEG2 ontzettend veel langer duurt dan bij DV, ook als je een stevige dualcore computer hebt en geen beeldbewerkingen op de tijdlijn hebt gebruikt?
3. Waren de artifacten die ik zag in de 7 minuten durende video het gevolg van: 2x MPEG2 gerenderd hebben (eerst de HDV output uit Edius, daarna de SD output uit Vegas), de keuze Good in plaats van Best bij het renderen naar SD MPEG2, de eventuele steadyshot van de camera (Sony HC1) of is dit een normale beperking van het HDV formaat?    

15
Nieuws / Nieuwe versie Vegas 7 en DVD-Architect 4
« Gepost op: 09/09/2006 om 14:49 »
Aankomende week brengt Sony Mediasoftware de nieuwe versie van Vegas en DVD-Architect uit. Op de IBC werden cd-roms uitgedeeld met trialveries van de software.

Heb zelf vandaag met de trialversie van Vegas 7 zitten spelen en ik moet zeggen dat ondanks het feit dat de nieuwe functionaliteiten niet echt spectaculair zijn (ben geen XDCAM en HDV gebruiker), is het werken met Vegas met prettiger geworden. Enkele opties die mij opvielen:
- het preview window kan in verschillende kwaliteiten en schaalbaar in alle groottes op het scherm worden getoond, meer dan met de oude versies. Tevens kunnen gelijktijdig de preview op je pc-scherm én de externe preview (bijv. via firewire via een D-A convertor op een gewone televisie) worden getoond tijdens het monteren en afspelen. Tevens toont de preview zich soepeler dan voorheen, toen wilde de framerate teruglopen bij toepassing van stevige effecten/overgangen e.d.
- Met de Shift toets ingedrukt verandert je muis in een potlood en kun je (ook tijdens het afspelen van de tijdbalk) video- en audioenvelopes realtime veranderen door de curve simpel te tekenen (dus niet meer één voor één keyframes neerzetten en verplaatsen). Gelukkig ontstaan er dan niet honderden keyframes, waar handmatig nog mee te werken is.
- Handige markers/hulplijnen verschijnen in het beeld tijdens het monteren, zodat je bijv. niet snel ergens een klein gat laten vallen in je montage tussen twee stukjes video.

Onderstaand de gehele lijst met nieuwe zaken in beide pakketten (in het Engels):

VEGAS 7:

Workflow
Improved video preview — now includes auto-fit to preview window, simultaneous internal/external preview, additional resolution modes and optimized scaling for previews.
Enhanced window layout management — save, recall, and share custom window layouts.
More flexible window docking — timeline and tabs can be on top of docked windows or below.
Improved snapping — color-coded visual snap indicator and the ability to snap to event edges on other tracks.
User-definable default smoothness values for Pan/Crop and Track Motion keyframes.
Freehand envelope drawing on the timeline.
Improved project copy/trim media includes support for uncompressed AVI, Sony YUV AVI, and CineForm AVI files, copy/trim of audio and video to a single .avi file, copy/trim support for media with velocity envelopes.
Cut/copy/delete applies to grouped events.
Display option for media marker names in events.
Improved Media Manager performance.
Enhanced keyboard customization.

Video
Improved native HDV 1080 .m2t playback performance and improved memory handling for HDV 1080 longform projects.
Comprehensive XDCAM support, including XDCAM viewer window, proxy support, FAM (i.LINK®) and network support, multichannel audio I/O, proxy conform, and master to disc. All SD and HD XDCAM formats are supported.
Improved DeckLink implementation includes support for current-generation DeckLink PCI-e and PCI-x cards, improved batch capture, multichannel audio I/O, insert edit to tape, mixed timecode handling, 1080 24p I/O support, and 720p timeline monitoring.
Support for AJA SDI cards (requires Xena LH, LHe, LS, or LSe card). Includes support for batch capture, multichannel audio I/O, insert edit to tape, mixed timecode handling, SD and HD I/O including 1080 24p, and 720p timeline monitoring.
High-quality H.264 AVC/AAC import and export. Includes templates for Sony PSP® , Apple iPod® , and HD. (originally released with Vegas 6.0d).
Insert I-frames at marker positions when rendering MPEG-2  (works in conjunction with I-frame viewer in DVD Architect 4).
Export to PSP® (originally released with Vegas 6.0d).
DVD import supports extraction of 5.1-channel audio from  DVD-based camcorders and home movies on DVD.
Red-eye reduction for still images.
 
Audio
Support for Sony Cinescore™ music-generation plug-in.
Multithreaded audio engine maximizes real-time audio playback and rendering performance - more tracks and effects with lower latency.
Multichannel audio import (.wav/.wav64, .avi, XDCAM .mxf, and BWF).
Multichannel Broadcast Wave (BWF) audio import and arrange to timestamp.
Multichannel audio rendering (.wav/.wav64, .avi, and .mxf).
Improved VST plug-in support.
Support for opening and rendering ATRAC3™, ATRAC3plus™, and ATRAC Advanced Lossless™ files, mono, stereo, and 5.1 surround.
Gracenote® MusicID™ technology for extracted audio from CDs.
Support for the Frontier TranzPort control surface.

DVD-ARCHITECT 4:
 
Application scripting
Generate slideshow animation for picture compilations
Button Order dialog to help you easily edit button order for menus and video
Order DVD Titles dialog to help you fine-tune layer breaks and playlists
Ability to add buttons to video titles for more DVD interactivity
Ability to add subtitle graphics
Support for opening ATRAC™ files (2-channel unprotected OMA and 2-channel AA3 files) for use in your project
Integration with Sony Cinescore™ plug-in (available for purchase) for automatic soundtrack generation
Improved Crop and Adjust dialog to adjust the appearance of video or graphics
Adjustable markers in picture compilations to control picture slide duration
Additional marker types for media on the timeline
Ability to animate objects using keyframes
Simulate preview on 4:3 and 16:9 monitors
Ability to burn 8-cm camcorder DVD discs to 12-cm standard DVD discs
Ability to burn previously mastered files to DVD
Support for burning DVD-R dual-layer discs
Ability to specify random playback order for playlists
Improved DVD size estimation.

De liefhebbers kun de trailversie van Vegas 7 downloaden via deze tijdelijke link (download het Winzip bestand, deze uitpakken naar de harde schijf en vanaf daar de Setup starten, die o.a. ook bepaalde componenten van Microsoft zal downloaden/installeren).    

Pagina's: [1] 2 3 »

Pagina opgebouwd in 0.077 seconden met 26 queries.