Uwtrouwvideograaf.nl
30 gasten, 0 leden

Top posters

22897 Berichten
13316 Berichten
8674 Berichten
7541 Berichten
5795 Berichten
5218 Berichten
4884 Berichten
4406 Berichten
  • Totaal aantal leden: 13093
  • Nieuwste lid: HeidiSip
  • Totaal aantal berichten: 242453
  • Totaal aantal topics: 29605
  • Online vandaag: 39

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Pesie

Pagina's: [1] 2 3 ... 206 »
1
RTX100 is een circa 3 jaar oude kaart, volledig gericht op SD video. De RTX2 is nieuw en kan ook uit de voeten met HDV materiaal. Ik zou sneller kiezen voor een nieuwere kaart, maar wellicht spelen prijs en wel/niet relevante opties ook een rol. De Matrox site geeft voldoende toelichting op de spec's van de RTX2.  

2
Edo, gefeliciteerd met je camera. Je zal er veel plezier mee beleven. Als je in 25P modus filmt, let erop dat je bij het monteren én bij het renderen de fieldorder op none/progressive zet om ten volle baat te hebben van het filmische werk.

Enne... hebben jullie een zoon of een dochter gekregen?  

3
Je bottleneck bij de XL1S + adapter is correct, want de frame-mode van de XL1S heeft een lagere kwaliteit dan de progressive video van de XL2 of DVX100.

Ja, die grote broer is niet alleen voor jou een brug te ver.... helaas....

Ik weet niet wat je bedoeld met 'laatste moment', maar je loopt dan de kans dat je blijft wachten. Als ik dat had gedaan had, was er gisteren geen filmpremiere geweest en was dat alleen al voor forumlid Bus Kees op een teleurstelling uitgelopen ;-)  

4
Hoi Edo,

Helder verhaal hoor. Overigens, de XL2 werkt ook met anamorphic materiaal. Je kunt de DVX100 met een anamorphic adapter en een XL2 qua beeldmateriaal aardig vergelijken. Nogmaals, de XL2 is een prima camera, zul je je geen buil aan kunnen vallen. Met je fotografie-achtergrond kan ik mij voorstellen dat je lenzen wilt kunnen verwisselen, dan is de XL2 een extra goede keuze. De XL2 is overigens erg 'afgekeken' van de DVX100. Heel veel opties zijn overgenomen. Men heeft echter de beeldinstelmogelijkheden niet kunnen evenaren. Het 25P XL2 beeld wordt iets meer met video en minder met film geassocieerd dan dat van de DVX100, door alle instelmogelijkheden van de cinegamma e.d. v/d DVX100. Heb je ooit de XL1 of XL2 vastgehouden? Een schoudercamera zonder LCD is anders werken dan een handheldcamera met uitklap LCD. Ook een kwestie van smaak en gewenning.

Er komt trouwens eind van dit jaar een HVX200 uit, een zware broer van de DVX100. Met échte High definition video (dus niet dat HDV formaat van Sony/JVC, maar het pro-formaat DVCPRO-HD). Met breedbeeld ccd's. Geen goedkope jongen: 6000 dollar exclusief de P2 geheugenkaarten voor de HD-opnames. Maar het hart van deze machine is normaal te vinden in digitale filmcamera's van 90.000 dollar. En de beeldkwaliteit..... wacht de reviews maar af. Ik houd het nog even bij mijn DVX100, maar geen idee hoe lang ik dat volhoudt.... ;-)  

5
Gewetensvraag.....
Volgens DVX100 deskundigen is de anamorphic adapter het mooiste systeem. Omdat het vullen van alle beeldlijnen 'optisch gebeurd' (dus nog voordat het licht/beeld de CCD's hebben geraakt). Dus niet digitaal zoals ik achteraf doe met Vegas, of zoals de XL1S, XM2 en meer camera's bijvoorbeeld doen in de camera. De anamorphic adapter is echter iets lastiger in gebruik (scherpstelling) en verhoogt de scherptediepte (wat niet altijd gewenst is), maar levert het mooiste beeld op.

Een toevoeging over breedbeeld filmen: veel camera's hebben een lens dit begint bij een beeld vergelijkbaar met een 50 mm fotolens (normaal beeld) en kun je inzoomen tot 10x of 20x. Ga je dan breedbeeld filmen, al dan niet letterboxed of anamorphic zonder voorzetlens, dan worden de boven- en onderkant van het beeld afgeplakt. Je krijgt dus een uitsnede van je 50 mm beeld, en geen bredere beeldhoek (zoals een groothoeklens of anamorphic lens doet). De DVX100 begint niet bij 50 mm, maar bij een bescheiden groothoek-bereik. Dus als je dan letterboxed of squeeze breedbeeld (anamorphic breedbeeld in de camera) gebruikt, heb je in ieder geval een bredere uitsnede t.b.v. je compositie. Want breedbeeld werken vraagt een bepaalde soort beeldcompositie en de standaardlens van de DVX100 is daarvoor erg prettig. En wat de XL2 volgens mij ook als voordeel heeft in combinatie met breedbeeld-ccd's.

Bijgevoegd tref je in een zipfile enkele screendumps aan van de DVX100, anamorphic gemaakt met Vegas. Qua beeld is in Vegas alleen de kleursaturatie verlaagd en het contrast wat verhoogd.  

6
25P/progressive is zeker mooier dan de 'frame mode' (zegmaar een pseudo 25P video) van bijvoorbeeld de Canon XL1S, XM1 en XM2. Een technisch verhaal dat ik je nu zal besparen, het komt erop neer dat het beeld scherper/detailrijker is. De XL2 heeft dus wel echte 25P. En of die Sony camera progressive of een pseudo-variant heeft, weet ik niet.

Je hebt géén progressive beeldbuis/LCD tv nodig om toch profijt te hebben van 25P. Op iedere gewone tv is het verschil al te zien. Heel simpel: aan de video liggen 25 hele foto's per seconde ten grondslag, in plaats van 50 halve foto's zoals bij 'gewone' video. Ook al speel je die op een gewone 'interlaced' tv af. Vergelijk het met een speelfilm die je afspeelt vanaf een VHS tape: het ziet er toch anders uit dan homevideo of de 'harde' jounrnaal-videobeelden.

De DVX100A en B modellen hebben een breedbeeldfunctie die ook toereikend is, technisch vergelijkbaar met de breedbeeldfunctie van de XL1S, XM1 en XM2. Alleen de DVX100 heeft 'letterboxed' breedbeeld, daar werk ik dus mee. Een beperking die ik inmiddels overwonnen heb door in Vegas de video zelf anamorphic te maken. Ziet er uitstekend uit (zoals vanmiddag op de filmpremiere van onze nieuwe film, geprojecteerd met een 'heavy beamer').

Let erop dat Magic Bullet extreem langere rendertijden heeft.  

7
Je kunt beide camera's huren bij www.budgetcam.nl ; test ze gewoon zelf.
Ze verschillen wel, zo heeft de XL2 echte breedbeeld ccd's, verwisselbare lenzen en een iets hogere lichtsterkte. De DVX100 heeft XLR audio-ingangen, een LCD uitklapschermpje, een 'schoner' audiocircuit en uitgebreidere cinegamma beeld/kleurinstellingen. De XL2 is een schoudercamera, of je dit prettig vindt is persoonlijk.
Meer vergelijkingsinfo is te vinden op http://dvxuser.com/articles/shoot3/

Heb zelf ooit met de RTX10 en Premiere 6.5 gewerkt. Maakte daarna de overstap naar Vegas/DVD-Architect en heb de Matrox en Premiere daarna geen dag meer gemist. De software is goedkoper, zeker als je de meegeleverde Dolby Digital 5.1 encoder meetelt) en biedt mij meer mogelijkheden, een snellere workflow en realtime preview via de firewire naar een tv-scherm. Alleen het MPEG2 renderen is met een RTX100 sneller. De kleurcorrectie van Vegas kan ik niet vergelijken met die van de RTX100, die overigens wel interessant klinkt (o.a. color match). Ik gebruik zelf de tools van Vegas plus de Magic Bullet Editors-plug in voor filmachtige tinten. Bijgevoegd een verzameling van schermafdrukken (even de bijlage aanklikken voor een betere weergave), om een idee te geven wat je daarmee kunt instellen (heb geen idee hoe dat zich verhoudt tot andere software/hardware).    

8
Als je weinig met allerlei beeldeffecten zal werken, is het grote voordeel van de RTX100 alleen nog maar te vinden in de snelle MPEG2 rendertijden (realtime). Of je dat de meerprijs waard vindt, moet je zelf beoordelen. Ik zou dat prijsverschil er niet voor over hebben, en dat geld besteden aan de camera die je nog moet kopen.

(Welke camera heb je op het oog? Ik film zelf ook veel in 25P, voor korte film projecten, en gebruik de Panasonic DVX100).  

9
Video Capture- en Grafische Kaarten / Re: Canopus DVStorm2
« Gepost op: 13/08/2005 om 17:46 »
Dan was dat wellicht een beperking van de RTX10.
Uit je reactie maak ik op dat niet alle effecten dus realtime via zo'n kaart mogelijk zijn. Heeft het er dan mee te maken dat Matrox die effecten allemaal 'geschikt' heeft gemaakt voor die RT(X) kaarten? M.a.w. wat maakt dat het ene effect het wel kan en de andere niet?

10
Video Capture- en Grafische Kaarten / Re: Canopus DVStorm2
« Gepost op: 13/08/2005 om 00:00 »
De RTX100 is een nette kaart en in combinatie met Premiere Pro kun je er sneller MPEG2 mee renderen en beeldeffecten realtime zien. Voordeel is dat (als je Premiere nog niet hebt) je met een bundel de kaart en de software kunt kopen, waardoor de software redelijk wat goedkoper is (ten opzichte van de software los kopen). Maar zoals Ann aangeeft is dit niet zaligmakend. Ik weet niet hoe het nu zit, maar met mijn oude RTX10 kaart in combinatie met Premiere 6.5 was het realtime je effecten zien alleen mogelijk met de door Matrox ontwikkelde effecten. Het stapelen van effecten was/is inderdaad gelimiteerd, ik had ook vaak het idee dat de Matrox je ook een beetje 'beperkte' in je mogelijkheden.

Zelf vind ik de realtime kaarten steeds minder nodig worden:

1. Renderen
Voor het sneller renderen van MPEG2 zou ik niet zo'n dure kaart kopen. Ook omdat andere softwarepakketten (o.a. Vegas en wellicht ook Premiere Pro) baat hebben van nieuwere type processoren (hyperthreading, dual core) en/of multi procesor pc-configuraties voor het renderen. Ik werk met Vegas 6 en die biedt naast verbeterd renderen zoals hiervoor genoemd ook network-rendering. Daarmee kun je een rendertaak over meerdere pc's verdelen (met 1 licentie over 3 computers). Zo komt die vorige pc of die nieuwe laptop toch aardig van pas. MPEG2 rendertijden die voorheen 3 tot 4 keer de normale filmlengte bedroegen, lopen terug tot ergens tussen 1,5 tot 2,5 van de filmlengte. Voor mij geen reden om na te denken over een montagekaart om sneller MPEG2 te kunnen renderen.
(NB: hoe vaak render je naar MPEG2 tijdens het monteren van een project? En is dat niet altijd een mooi moment om even te stoppen voor eten/slapen/koffie?)

2. Realtime beeldeffecten zien tijdens het monteren
Dit beperkt zich tot de effecten waarvoor de software bij de kaart is geschreven. Matrox heeft diverse effecten gemaakt, o.a. kleurcorrectie, slowmotion, 3d-effecten, etc. Niet alle softwarepakketten hebben daarvoor zo'n kaart nodig. Ik kan op mijn oude desktop-pc (zie mijn forum-profiel) met Vegas 6 kleurcorrectie, slowmotion, brighness/contrast en audio-geluidseffecten (in 5.1 surround) met een vrij redelijke beeldkwaliteit direct zijn tijdens het monteren. Op mijn pc-scherm in een venster of via de firewirekabel op een televisie (gebruik makend van een digitaal-analoog convertor). En met dat bekijken bedoel ik: in een loop laten spelen van de video/audio op de tijdlijn en gelijktijdig de kleurcorrectie-parameters aanpassend om te zien hoe de videokleuren op de tv veranderen tijdens het afspelen. Door de oudheid van mijn pc loopt de framerate dan wel terug op de firewire-preview, maar met een hedendaagse pc/processor is dat een heel ander verhaal.    
(NB: al die 3D beeldeffecten gebruik ik niet; ik maak korte films en docu's en daarvoor zijn kleurcorrectie, 2D titels en fades de enige effecten die ik nodig heb; ik vind die 3D effecten altijd een beetje 'goedkoop' overkomen, leuk voor een vakantievideo ofzo).

Mocht je nog interesse hebben in een RTX10, hij ligt al een paar jaar ongebruikt in de kast alhier. Doe maar een bod via PM ;-)  

11
Ik raad je aan het Matrox RTX support forum te raadplegen. Daar zitten experts van Matrox en die moeten je zeker kunnen helpen. Als je de software/hardwarew online hebt geregistreerd, kun je daar zeker terecht en krijg je antwoord.

Tenzij iemand anders hier het antwoord weet.  

12
Video Capture- en Grafische Kaarten / Re: REALTIME ?
« Gepost op: 16/03/2005 om 08:31 »
Jan,

Ik sluit mij aan bij Knarf haar antwoord: firewire is uitsluitend een transportmiddel, net als USB. Een realtime montagekaart maakt daar niets mooiers van. En geeft voor het transport van en naar de pc geen snelheidsvoordelen. Als je een realtime-kaart overweegt, zul je inderdaad moeten overstappen naar andere software.

Wat bedoel je precies met "vlugger"? Tijdwinst boeken bij het renderen? Of speciale video-effecten tijdens het monteren direct kunnen zien zonder dat de pc hoeft te rekenen?
Dit is een hele persoonlijke keuze. Wat voor soort video-projecten maak je, steun je erg op allerlei fancy beeldeffecten en is tijdwinst heel erg belangrijk?

Ik persoonlijk verkies een snellere pc, die gebruik ik voor meer doeleinden dan alleen het video-bewerken. De software die ik gebruik (Vegas 5) heeft een eigen preview-mogelijkheid zonder te hoeven renderen en dat is goed genoeg voor mij. Besef wel dat mijn beeldbewerking (naast het monteren) zich beperkt tot fades, kleurcorrectie en contrast/brightness bewerking. Voor het renderen naar AVI of MPEG2 neem ik genoegen met een wachttijd (gemiddeld factor 3 tot 4, dus 1 minuut video renderen naar MPEG2 kost circa 3 tot 4 minuten tijd). Heb thans een netwerkverbinding tussen de laptop en desktop pc en kan met Vegas network-rendering gebruiken om het renderen te versnellen. Heb tot nu toe nog niet de moeite genomen om dat te installeren, die rendertijden zijn een mooie gelegenheid even achter de computer vandaan te kruipen ;-)

Mijn inschatting is dat de computers steeds sneller worden en dat de afhankelijkheid van realtimekaarten op termijn zal afnemen, zeker voor het huidige mini-dv videoformaat. Daarentegen zijn de ontwikkelingen rondom HDV op basis van MPEG (Sony) en de aankomende nieuwe pro-sumer+ cameralijn van Panasonic (HD video op basis van DVCPRO*) weer dusdanig, dat wellicht wel weer gesteund moet gaan worden op speciale hardware. Ook ontwikkelingen rondom het verlagen van de compressie om professionele (film)kwaliteit met digitale video te kunnen realiseren zullen hun invloed hebben (zie **). De gegevensstroom wordt complexer danwel groter in omvang, en dat vraagt zwaardere montage-capaciteit via speciale hardware in je computer.  

* http://www.dvinfo.net/conf/forumdisplay.php?s=&forumid=80
** http://www.reel-stream.com    

13
Video Capture- en Grafische Kaarten / Re: REALTIME ?
« Gepost op: 19/02/2005 om 00:38 »
Ik zou het voorgaande anders samenvatten en 2 types "realtime" onderscheiden:
1) je hebt volwaardige realtime beeld tijdens het monteren;
2) het renderen naar AVI of MPEG2 duurt even lang als de video zelf duurt in lengte.

De realtime preview tijdens het monteren zal in de toekomst steeds meer door de processor van de pc worden overgenomen. Hangt natuurlijk ook van de montagesoftware af. Een snelle Pentium-4 3,4 GHz workstation zal bijvoorbeeld bij een pakket als Vegas realtime tijdens het monteren via de firewire output een preview tonen op je tv/monitor dat heel erg in de buurt komt van het uiteindelijke beeld na het renderen naar AVI of MPEG2. Zonder dat daarvoor een speciale montagekaart nodig is.

Blijft staan dat het renderen naar AVI of met name MPEG2 zonder realtimekaart tijd kost, veel meer dan bij een realtime kaart bedoeld onder punt 2 het geval zal zijn. Voor sommige (veelal professionele) gebruikers is dat niet gewenst, bij hobbyïsten is dat vaak geen probleem. Kwestie van persoonlijke voorkeur.
Ook op dit punt zitten softwareleveranciers niet stil. Pinnacle heeft in Liquid Edition background-rendering ingebouwd, die overtollige processorcapaciteit inzet voor het alvast gaan renderen van delen van de montage om tijd te winnen. Heb zelf hier geen ervaring mee, maar is op papier een interessante oplossing.
Met Vegas 5 kun je network-rendering toepassen. Heb je 2 pc's of meer gekoppeld, dan kun je de 2 pc's laten rekenen/renderen op één montage om render-tijdwinst te boeken. Moet dit sneller, dan kun je voor een 3e pc en meer extra network-rendering licenties aanschaffen. Zo komt die oude pc of laptop toch goed van pas.  

14
Video Capture- en Grafische Kaarten / Re: Matrox RT.X100 met 16:9
« Gepost op: 10/08/2004 om 18:21 »
De TRV20 zal zeer waarschijnlijk via letterbox het 16:9 beeld maken, dwz de camcorder plakt zwarte balken onderin en bovenin je 4:3 beeldformaat. Werk dus gewoon in 4:3 formaat, is het meest makkelijke.

Peter

15
Video Capture- en Grafische Kaarten / Re: DVSTORM2 OF MATROX RT.X100
« Gepost op: 03/12/2004 om 21:54 »
Onderstaand de weblink naar de NL-se importeur, die ook dealers op haar site noemt. Nu zullen niet al die dealers alle software verkopen, maar via 1 telefoontje kom je daar snel achter: http://www.xtrm.nl/

Overigens heb ik goede ervaringen met online kopen via de Sony site (upgrade naar Vegas 5 + DVD-Architect 2 via download-versie) en via www.dvdirect.com (Vegas 4 + DVD-Architect 1 normale verpakte versie).    

Pagina's: [1] 2 3 ... 206 »

Pagina opgebouwd in 0.061 seconden met 28 queries.