Videomontageforum

Diversen => MUZIEK & GELUID => Topic gestart door: Frans20 op 20/03/2009 om 22:12

Titel: Smartsound
Bericht door: Frans20 op 20/03/2009 om 22:12
Hallo toffe mede videofanaten

Sinds ik een eigen bedrijfje ben gestart, heb ik mij zelf verdiept in muziek rechten, en buma stemra. Na een aantal keer behoorlijk geschrokken te zijn van de enorm hoge bedragen die ze vragen voor muziekrechten, ben ik opzoek gegaan naar alternativen. Als eerste leek de site van  amp1 (http://www.amp1.nl) wel aan te slaan. Als zelfstandige hadden ze misschien dan wel niet het modernste, maar wel rechtvrije muziek. Echter kan ik als kleine ondernemer die licentie niet betalen, en verwacht ik die door middel van opdrachten niet binnen een x aantal maanden terug te verdienen.

Daarom ben ik op advies ook van school overgestapt naar Smartsound. Dit is altijd rechtvrije muziek en je betaald éénmalig de software, en een aantal cd's. Als ik alles moet geloven zijn daarmee ook in 1 klap de rechten afbetaald, en het is nog betaalbaar ook. Een CD met 10 tracks kost ongeveer 90 euro, en de software is 170 euro. Wie een visa kaart heeft kan het ook uit Amerika laten overkomen voor de zelfde prijs in dollars. Natuurlijk heeft goedkope muziek ook zijn nadeel ... het is niet altijd even modern, maar voor een bedrijfsfilm, reportage, kleine docu of reclame op TV is het prima geschikt, en mag het ook rustig voor gebruikt worden.
Echter weet de klant meestal wel dat muziekrechten gewoon betaald moeten worden. Je kan dus je kosten die je er aan maakt ook doorbereken aan de klant, en dus gaan verdienen aan de muziek (gaf die aardige man van amp1 mee als tip)

Maar hoeveel ervarig heb ik met Smartsound, nou niet zo gek veel. Daarom wil ik niet alleen dit topic aanmaken als TIP voor beginners die met rechtvrije muziek willen werken, maar ook om ervaringen met andere uit te wisselen. Wat zijn goeie cd's, wat zijn leuke tools, etc.

Groet, Frans
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Hubert Duijzer op 21/03/2009 om 09:12
Ik gebruik zelf veel de cd/dvd's van http://www.digitaljuice.com/ met name de stacktraxx/backtraxx (uitverkocht). Als je interesse hebt kun je je inschrijven voor de email-nieuwsbrief, hier staan dagelijks aanbiedingen op. Het merendeel heb ik gekocht voor rond de 10 dollar per stuk, dus dat is nog leuk betaalbaar. Het is echt rechtenvrij, dus je mag ze zelf overal voor/onder/bij gebruiken, behalve om als alleen muziek uit te brengen.
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Wortel op 27/06/2009 om 10:32
Misschien hebben mensen meer tips ?  Ik ben zelf een beetje uitgekeken op SmartSound

Gr, Daan
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Cor V op 27/06/2009 om 11:54
Wie als amateur filmmaker een speelfilm wil maken kan normaal gesproken echte professionele acteurs natuurlijk niet betalen. Dat geldt eveneens voor professionele muziek. Voor acteurs gaan we dan dikwijls te rade bij amateurtoneelgezelschappen. Dat zouden we voor muziek op overeenkomstige wijze kunnen doen. Er bestaan heel veel amateurmuzikanten en bands! Er zijn er vele die graag mee-experimenteren om voor een film geheel EIGEN muziek te componeren en uit te voeren. Het is alleen even zoeken en lobby-en.
Cor V
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Knarf op 27/06/2009 om 16:24
Zoek eens op internet naar Stock Music.
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Hugo van Meijeren op 27/06/2009 om 19:33
Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar je vergeet daarbij dat het opnemen van die muziek wel weer een vak apart is.   ;)

Groeten Hugo
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Knarf op 27/06/2009 om 20:14
Hoezo vak apart met een beetje audio kaart kun je dat zo opnemen?
Bovendien heeft opnemen helemaal geen zin want de meeste stock muziek is voorzien van een 'stoorzender' of heeft alleen maar een hele korte 'sample'.
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Tante Ka op 27/06/2009 om 23:44
Ik denk dat Hugo antwoord geeft aan Cor V over het opnemen van een amateurband.
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Cor V op 28/06/2009 om 12:08
Citaat van: Hugo van Meijeren
Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar je vergeet daarbij dat het opnemen van die muziek wel weer een vak apart is.   ;)

Groeten Hugo  


De vraag is natuurlijk: Hoe perfect wil je het hebben?
Met de Samson H4 in een beetje accoustische ruimte kom je al een heel eind.
De meeste hedendaagse amateur artisten hebben al gauw een eigen geluidsinstallatie waarop dikwijls vrij gemakkelijk is aan te sluiten, zelfs een camera...
Als je ze ook nog op film zet zijn ze verguld en werken ze graag mee...
Zo heb ik onlangs opnamen gemaakt van een piano met zangeres en er zelfs een eenvoudige CD van gemaakt.
Cor V

Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Wortel op 13/07/2009 om 20:22
Soms ís er weinig tijd en is het regelen en opnemen van een band oid te veel tijd.  Ik gebruik nu veel Smartsound en freeplaymusic.com. Mogelijk dat jullie nog aanvullende tips hebben ?
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Knarf op 13/07/2009 om 21:11
Bedenk wel dat Freeplaymusic niet rechtenvrij is.
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: hjrt op 14/07/2009 om 00:08
Citaat van: Wortel
Soms ís er weinig tijd en is het regelen en opnemen van een band oid te veel tijd.  Ik gebruik nu veel Smartsound en freeplaymusic.com. Mogelijk dat jullie nog aanvullende tips hebben ?  

Geen muziek en louter effectgeluid. Werkt soms heel aardig. Moet je wel je filmpje strak monteren. Verder gebruik ik nogal eens Pro Scores van videocopilot.
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: lnls op 19/07/2009 om 05:26
incompetech.com is een goede site met muziek; rechtenvrij. Het enige wat de componist vraagt is een vermelding in de aftiteling, en een donatie zou 'ie op prijs stellen. Onderaan de FAQ staan nog sites van z'n vrienden, die ook rechtenvrije muziek uitgeven.
Titel: Re: Smartsound
Bericht door: Cor V op 19/07/2009 om 14:08
Een hele interessante site!
Bedankt!
Cor V